Wat kunnen we verwachten van de prijs van gouden munten? 

Veel mensen zullen het ermee eens zijn dat het een rare tijd is waarin we leven. De halve economie zit op slot door de maatregelen die onze overheid heeft genomen. Er zijn door de overheid ook diverse steunmaatregelen gekomen. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld tot 90% van de loonkosten vergoed krijgen door de overheid. Daarnaast zijn er diverse interessante leningen die kunnen worden aangegaan door bedrijven met zeer gunstige rentes.

Centrale banken zoals de ECB en de FED (Federal Reserve) zien hun balans enorm stijgen. Wanneer overheden namelijk geld lenen, gaat dit vaak via de centrale bank. Die creëren als het waren het geld uit het niets en lenen het vervolgens met een rente aan de overheden. Hierdoor stijgen de schulden, maar ook de kwantiteit van de valuta die in omloop is. Er zijn simpelweg meer Euro’s of Dollars in het systeem gepompt.  

Er zijn mensen die zich zorgen maken over de inflatie die dit (mogelijk) teweeg zal gaan brengen in de economie. Als er namelijk veel meer geld in omloop is, zal de waarde van het geld dat reeds in omloop is verminderen. Met andere woorden; alles kan duurder worden. Het is nog niet gezegd dat dit ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren, maar het is wel een mogelijkheid. 

Goud versus valuta 

Vrijwel iedere valuta wordt ieder jaar minde

r waard. De meeste centrale banken hebben immers het doel om een inflatie van ongeveer 2% te bewerkstelligen. Dat wil zeggen dat een Euro of andere valuta ieder jaar 2% minder waard zal worden. Met goud is dit een ander verhaal. Want alhoewel er constant gemijnd wordt naar goud, is het veel lastiger om opeens een grote hoeveelheid goud op de markt te krijgen (tenzij er bijvoorbeeld op een andere planeet een hele grote voorraad goud gevonden zou worden). Wil jij je goud uitruilen? Verkoop gouden munten bij De Goudwaag voor een goede prijs. 

Doordat er niet heel erg veel nieuw goud op de markt komt, maar er wel veel meer valuta in het systeem zit, zou het zomaar kunnen dat de prijs van goud hier positief op zal reageren. We moeten afwachten hoe dit zal gaan uitpakken, maar in tijden van crisis lijken veel mensen zich te wenden tot goud.